لیست اختراعات زين العابدين بشيري صدر
در اختراع حاضر استخراج ايزوفلاونوئيدها از پروتئين سويا (كنجاله روغن گيري شده دانه سويا) توسط اتانول 96% و به چهار روش شامل سوكسله، استخراج چند مرحله اي با حلال، استخراج چند مرحله اي با حلال از نمونه هاي پيش فرايند شده با امواج فراصوت و استخراج چند مرحله اي با حلال از نمونه هاي پيش فرايند شده با امواج مايكروويو در توان w 900 انجام شد و در هر روش پارامترهاي مؤثر در استخراج بررسي و بهينه سازي شد. نتايج نشان داد كه در روش سوكسله و استخراج mg 50 نمونه با ml 150 اتانول 96% طي مدت زمان h7 مي توان به حداكثر بازدهي در استخراج تركيبات فنولي و فلاونوئيدي به ترتيب 62/68% و 02/62% رسيد. در استخراج چند مرحله اي با حلال طي سه بار فرايند استخراج با نسبت مواد جامد به حلال mg/ml 10/3، دماي C45 و مدت زمان min60 (در هر بار از استخراج) مي توان به بازدهي حاصل با روش سوكسله رسيد. در استخراج چند مرحله اي با حلال طي سه بار استخراج در دماي C40، زمان min 15 و نسبت مواد جامد به حلال mg/ml 10/3 از نمونه هاي پيش فرايند شده با امواج فراصوت به مدت زمان min 40 در سيكل 1 و دامنه امواج 80% و نمونه هاي پيش فرايند شده با امواج مايكروويو در مدت زمان خيساندن min120 و در مدت تابش دهي min 5 مي توان به بازدهي حاصل با روش سوكسله دست يافت. آناليز كمي و كيفي ايزوفلاون هاي جنيستئين و دايدزئين موجود در عصاره خشك الكلي نيز با دستگاه HPLC اندازه گيري و تعيين شد.
خلاصه اختراع: اين اختراع در زمينه مكمل هاي غذايي گياهي مي گنجد. خواص مفيد بذر كتان كاملاً شناخته شده است و همواره در طب سنتي و انواع غذاهاي ايراني كاربرد داشته است. روغن كتان سرشار از اسيدهاي چرب غير اشباع مي باشد. گرماي بالا، نور و/يا تماس با اكسيژن هوا باعث فساد روغن آن مي شود. فاسد شدن اسيد هاي چرب غير اشباع موجود در بذر كتان، علاوه بر تشكيل مواد مضر براي سلامتي انسان، طعم بسيار نا مطلوب در فراورده نهايي نيز به دنبال خواهد داشت. در اين اختراع همه شرايط لازم را جهت محافظت از اسيد هاي چرب غير اشباع با ارزش موجود در بذر كتان، از ابتدا تا انتهاي فرآيند فراهم گرديده است. استفاده از چادر ازت در مرحله روغن گيري و جلوگيري از تماس روغن با اكسيژن هوا و نور در اين اختراع مد نظر قرار گرفته است. فراورده تهيه شده، به علت داشتن مقادير قابل توجه اسيد هاي چرب غير اشباع امگا 3 ، 6 و 9 در برابر نور، گرما و اكسيژن هوا آسيب پذير است. جهت بالا بردن پايداري اين فرآورده از تركيب ضد اكسايش گياهي استفاده شده است. فرآورده نهايي بصورت كپسول مايع و با نام تجاري ايرافلاكس اثر تنظيم كلسترول خون دارد و يك مكمل غذايي با ارزش بحساب مي آيد.
اسانس نعناع فلفلي از گياه با استفاده از دستگاه كلونجر تهيه و به صورت پودر آهسته رهش فرموله شد. اجزاء اصلي متشكله فرمولاسيون عبارتند از اسانس نعناع فلفلي، روغن سياهدانه، سيليكا و مالتودكسترين. تهيه نمونه ها در فاز جامد با استفاده از هاون انجام شد. روغن سياهدانه علاوه بر پايه چربي فرمولاسيون، به دليل مقادير بالاي امگا 6 و امگا 3 ( مجموعاً حدود 70 %) نقش ضد اكسندگي و پايداري اكسيداتيو اسانس نعناع فلفلي را نيز بعهده دارد. سيليكا نقش ژل كنندگي براي تشكيل شبكه سه بعدي از ذرات براي بدام اندازي مولكولهاي اسانس و همچنين ايجاد خاصيت رهايش آهسته و مالتو دكسترين نيز نقش لايه پوشش دهنده نهايي و تبديل ژل به صورت پودر را در فرمولاسيون بعهده دارد. آناليز FTIR حضور پيوندهاي هيدروژني بين اجزا متشكله را به اثبات رساند. تستهاي آناليز حرارتي مبين افزايش پايداري حرارتي نمونه تهيه شده در مقايسه با اجزا تشكيل دهنده فرمولاسيون بود. نتايج تصاوير ميكروسكوپ الكتروني و توزيع اندازه ذرات مبين تشكيل نانوذرات با توزيع اندازه ذرات باريك و همگن ( حدود nm 50) بود. بررسي ويژگيهاي ميكرو تخلخلي وجود ساختار مزوپور در نمونه تهيه شده را نشان داد. دو دسته حفره در اندازه هاي حدود nm 4 و 11 به صورت مشخص حضور دارند، حضور حفراتي با اندازه بزرگتر در گستره وسيع nm 95-40 نيز در نمونه مشهود بود. در آزمون رهايش برون تني با استفاده از كيسه دياليز نتايج نشان داد كه ميزان حلاليت و رهايش اسانس از فرمول تهيه شده در مقايسه با نمونه تجاري كولپرمين دو برابر افزايش يافته است .
در اين اختراع دستگاه سرماسياب شامل نقاله مارپيچ آسياب كمپرسور هوا و مخزن ازت مايع براي آسياب مردن مواد با خاصيت شكنندگي كم با انعطاف پذير تشريح شده است مايع سرد كننده به درون نقاله مارپيچ هدايت شده و پس از مخلوط شدن با قطعات مواد مورد نظر قبل از ورود به آسياب دماي آن را به زير نقطه شكنندگي مي رساند
موارد یافت شده: 5